App işleri bakanlığı kurulmalı

Minibüsçü şakirler yüzünden App devrimini es geçiyoruz


Üç yıldır İstanbul'da ne kadar melek yatırımcı varsa dinledim. Kerli ferli CEO'ları, aile şirketini büyütmüş kahramanlık abidelerini, bilmem ne ventures kurucularını filan...

Fuar, konferans ve paneller çok sık yapılır. Hele bir de yarışmalar vardır ki değmeyin gitsin. Yarışma girişimciliği maalesef ekosistemin anasını ağlatıyor.

Girişimcinin cesur olması gerektiğini anlatan, "hayallerinden vazgeçmemesini"salık veren bozuk plak gibi tekrarlayan takım elbiseli bey amcalar dışında pek bir şey görmedim.

Bir de umutları kolayca söküp atılmış gençler...

Sosyal medya platformlarını bi adım öteye taşıyacak fikirler var lakin sadece fikir


3D printer'ların organ naklinde kullanılması tartışılan bir dünyada bu alanda çalışan ve doktorasını  yapmış bir İTÜ mezunu "Babam tarlayı, bağı bahçeyi satıp okuttu. 3D printer konusuna bilendim, güzel projelerim var. Fuara gelmek için eşimle birikimlerimizi elden çıkardık bu standı açtık" diyeni var mesela…

Bürokrasinin en sert yüzüyle yılmış gençler… Diyor ki aynı genç, "Abi bize dilenci muamelesi yapmalarını her şeyi geçtim insan bir misafiri geldiğinde çay söyler, ona bile tenezzül etmiyorlar…"

Eğer siz alamet-i farikası olan ürün ve hizmetlerin bu topraklardan çıkmasını istiyorsanız ki istediğinizi öne sürüyorsunuz, bunun derdini taşımayan bürokratları çaycılarla değiştirin. İnanın fark edecektir.

Temel sorun;

İcatçı milletiz, aklımıza zırt pırt yeni bir şeyler geliyor. Ama masa başındaki birkaç pohpoh cümlesini aşamıyoruz. Neden? Ciddi bir mekanizma eksikliği var. 



Parlak fikirlere açığız diyoruz ama mevzu dev şirket birleşmesiymiş gibi onlarca evrak, analiz ve sunumlar istiyoruz insanlardan. Bir de o ekşi surat ifadesi. Tatmin edemedin beni bakışları filan.

Yahu 10 gençten 10'unun da "olsa kullanırım" dediği, rasyonel gerekçelerini sıraladığı bir app fikri sektör paydaşlarını nasıl heyecanlandırmaz! Bu nasıl bir atalet halidir. 

Bre gafiller bilmezmisiniz ki Apple sadece geçen yıl 1 milyar doları sadece iOS ürün geliştiricilere dağıttı. Unuttunuz mu ki "Bi apple çıkaramıyorsak en azından App Store'a ürün sokabiliriz" bilişim buyruğumuz var...

Tabi baba rahat. Kurmuş tezgahı ölmüş eşek arıyor. Yıldırmaktan, usandırmaktan zevk alması. İşte bu ayrı bir konu. Kamudakiler kılı kırk yarıyor özeldekiler desen bambaşka...

Melek yatırımcı dediğin golün üzerine yatan adam mıdır sizce? Vasat bir e-ticaret portalı 100 milyon dolar para kazanmaya başlayınca nasıl olur da yeni fikirlere 20 bin 50 bin lira yatırarak yeni bir sıçrama tahtası aramaz anlayamıyorum. "İşleri büyüteyim, yan dükkanı alırım duvarları kırarız, verandayı da çektikmi kralız" kolaycılığı internet tabanlı işlerden ekmek yiyenlere hiç yakışmıyor.

Gelelim sadede



2023'te 500 milyar dolar ihracat Rusya'ya domates satarak olmaz, hepimiz farkındayız. 



Diyelim ki A şahsının aklında on numara bir fikir var. App Store'da ücretsiz sunulsa Twitter, Instagram, Vine, Snapchat ve Periscope'tan sonra doğru yere cuk diye oturacak müptela olunası bir app için proje. 

Onlarca ülkeden kullanıcı bulacak kendi ekosistemini oluşturacak bir fikir…

Bu adama SWOT analizi yap demek hakkınız. Ancak üzerinde aylarca çalışılması gereken evrak işi şartı koşarsanız bugün olduğu gibi yarın da rahat çalışırsınız. Gelen giden olmaz çünkü.

Arzuhalciler hukuk terminolojisini bilmeyen halk ile hakim ve savcıların frekansını aynı seviyeye çeken kişilerdir. Artık var mı bilmiyorum. Olsa gerek.

Köylü dolmuş taşmış, anlatacak o kadar şeyi var ki, dile getiremiyor sadece. 

Girişkene de böyle bir frekans ağı lazım. Günde 5 tane girişimcilik yarışması haberi yazıyoruz. Biri de çıkıp demiyor ki "Eyyy ihracatçı birlikleri, meslek kuruluşları, sonu İAD'la biten dernekler! Siz hayırdır la!"

Boğaziçi Üniversitesi manyak bir üni. Öğrencilerin çoğu (şapka çıkardım) apolitik. 

Baba gelmiş afilli konferans salonunda girişimi anlatıyor. Yahu anlatmayın, şov yapmayın girin kantinde takılın gençlerle. Çimlere uzanın siz de… Muhabbet edin. 

Ahkam  kesmeyi sürdüreceğim doğrudur

Kuvvetli içgüdüleri ve 2023'e olan sadık gayreti gözle görülür sayın bakan diyecek ki kurmaylarına, "Size gelen her fikri mentör timleri aracılığıyla prosese başlatın, kellenizi alırım." Bak bakalım bi daha hayallerini bırakıp dönerci açıyor mu gençler.


App Tırı Türk icatçılığını katma değere dönüştürebilir




Olası senaryo şöyle;

App tırlarının her biri içerisinde girşimcilik ekosistemnin sancılarını çekmiş 5 mentörden oluşan zehir gibi gençler İNSAN dinleyecek. "yav bu olmaz bi yürü git" demeyip üstüne bir de pişkin pişkin "nelerle uğraşıyoruz ya" demeyip projelerin startını verecekler. 

Fordist üretim bantları gibi fikir bir baştan girecek, mentörlerin makul dokunuşlarıyla piyasadaki gerçeklere uygun hale getirilecek, SWOT'u yapılacak, laf kalabalığı yapılmayacak, web, iOS ve Android işçiliğine başlanacak ve fikirler ambalajlanıp, gramajlar konusunda da bonkör davranılmak suretiyle kısa sürede rafa yerleştirilecek. 

Pratik şekilde hayata geçirilen bu app'lerden bir tanesi alır yürürse diğerlerini kamçılar. Alıp yürümeden kastım yemeksepeti'nin 589 milyon dolarlık satışının üzerinde bir rakamı yakalamak.



Gençlerbirliği niteliğindeki Mojang girişimcileri Minecraft'ı 2,5 milyar dolara satarken bizim gençler sunum hazırlama telaşı içinde, evden para istiyorlar sürekli.

Hacılar arzuhalci formatı temiz iş. Ancak bu işi devlet özel sektöre vermeli. Bürokrat yapamaz abi. 

En azından ahir ömründe bir şeyleri yetiştirmek zorunda olmamış, herhangi bir iş kaygısı gütmemiş bürokrat yapamaz.

Hasılı, Fikri Işık, App tırı, fişek mentörler, appler mapler, ücretsiz internet, hizmet sektörünü konsolide eden uygulamalar, karşılıksız iyilik appleri, spesifik paylaşım appleri, instagramın bir sonraki adımı, yalnızlık giderici appler, orta sınıf beyaz yakaları kucaklayan appler, sermaye piyasasını özendirici appler, kaynatma appleri, sanal asistanlığı app'e dökmek…  Olayımız app. 

Beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen donanım ürünleri daha körpecik. Bu alandaki gelişimin 10 yıldan kısa sürede tekamül edeceğini sanmıyorum. Ancak teknoloji her dönemde elimize vermiştir. Ne olacağını bilemeyiz. 



Lakin 4G ihalesiyle bereber Türk yazılımcıları şunu bir sorgulayacaktır, "çanta, şal, parfüm outleti için satış appi yapacağıma Store'a oyun yazıp atsaydım ya"

ep candır, herkes bi yerinden girmeli 

 Seçim öncesi İstanbul'u-2015 
Musab Turan













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E-58 güncesi