Inovasyonun sıçrama tahtası

Katma değeri yüksek bir fikir: "App Tırı" 

App Tırı
"kafandakini aplikasyona döken arzuhalci"

- AMAÇ: teknoloji çağına doğru yerden eklemlenmek
  
Sadece İstanbul'da sayısı 3 milyonu geçen orta sınıf beyaz yakalıların bir gününü ele alalım,
Sabah mekanik bir sesle uyanmamak için Wakie uygulamasıyla hiç taımadığı biri tarafından uyandırılır. Hava durumuna telefonundan bakar. Hazırlanır evden çıkar. Arabası varsa İBB yol durumundan trafiğe bakar.Durakta bekliyorsa Mobiett uygulamasından otobüslere bakar. Taksi çağıracaksa BiTaksi uygulamasından taksi çağırır. 

İş yerine varmıştır. İnternet üzerinden, akıllı uygulamalarla işlerini sürdürür. Sıkıldığında ya da iş süreçleri için Facebook'un 16 milyar dolara satın aldığı Whatsapp'tan yazışmalar yapar. Yine sıkılınca facebook, twitter, instagram, vine ve snapchat gibi uygulamalara sarar.

Bu insanın hayatına kolaylık getirecek aplikasyonlar neden hep yabancılar tarafından yapılıyor?
Oysa iOS Develeoper lisansı sahibi yüzlerce aplikasyon tasarımcımız var bizim. Ama bu isimler malesef Türk perakndecilerin satış pazarlama hizmetlerine gömülmüş durumda.
Çünkü kimse onlara sarsıcı projeler getirip de "Al abi, adım adım aplikasyonun nasıl çalışması gerektiğini sana izah ettim mailde. Bunu kafamdaki şekilde dök tuvale, yapıştır…" demediği için olmuyor.
App Tırı ile bizler bu imkanı hem tasarımcılara sağlayacağız, hem de gençlerimize kafasındakileri dünyaya açma olanağı vereceğiz.
Bunlar olurken Türk bilişim markalarının, Türk mantığıyla insanı merkeze koyan insancıl ekosistemler oluşturacağız.
Ülkemizin dünyada adından söz ettirmesini sağlayacağız Allah'ın izniyle.
"App tırı" projesiyle amaçlanan, Türk girişimcilerin fikirlerinden Twitter ya da Facebook ölçeğinde bir uygulama çıkarmaktır.
Türkiye olarak bir Apple markası çıkaramıyorsak, Apple'ın AppStore dükkanına tıpkı Twitter gibi girerek dünya ölçeğinde konumlanmalıyız.

- NASIL?

App tırı, bir kamu kurumu gibi değil, ekip ruhuyla çalışan bir şirket gibi faaliyet gösterecek. Gençlerden gelen projeleri bürokrasiye boğup, yokuş yaparak heveslerini kaçırmayacak.

Fikir çöplüğüne dönen melek yatırımcı ve kamu yarışmalarını unutun. 

App para eder. Yeter ki fikir parlak olsun, gençliğin Gittiği yerdeki yeni mecraları inşa etsin. 

Ilk önce Facebook kuruldu. Ardından Twitter , instagram, vine, snapchat, vine ve periscope... Inanın yenileri kurulmaya devam edecek. Biz neden bu alana yönelmeyelim ki?
Her birisi 1 yıl faaliyetin ardından en az 1 milyar dolarlık marka değerine ulaşan mecralar. 


Bir tane tır öncelikle Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi üniversiteleri gezecek. İlan, davet, reklam, pano… Bunların hiçbirine gerek yok.
Öğrencilein, özellikle kendi dünyasında yaşayan, PC başından kalkmayan dahilerin görebileceği yerlere odaklanacağız. Sosyal medyadan sempatik gönderiler paylaşacağız. 

"gel, anlat üstünde duralım hayata geçirelim, projenin ortağı ol" diyeceğiz nokta atışı fikirlere. 



Twitter'dan paylaşacağımız örnek twitler:

"Kafandaki parlak fikri App'leştirmek için geliyoruz! Cumartesi BOUN Albert Long Hall'ün önünde hep beraber para kazanacağız"

"Bi facebook olmasa da bitaksi yapalım. Esaslı App yapalım uykudan uyanalım. Saat 10'da İTÜ KYK önündeyiz. Drinks free"

"Projen kafana takılmasın, biz AppStore'a koyalım onlar düşünsün :)"

"Dehşet proje, bize yedirmezler deme, arkanda devlet var. Bu kez cidden var"

"Girişimciye 17 metrelik sıçrama tahtası yolda, Bursa’ya geliyor. Gençler yarın beraber zıplıycazz"

"Önceki twitteki proje özetine bi göz atın, yarın vakit kaybetmeyelim panpalar" 

"19 mayıs üni bilgisayar ekibi, sabah ordayız App'ar topar gelin"

"App var dediler geldik, Konya haftasonu sizlerleyiz, fikirleri çıtlatın bakeym" ESASLAR

App tırı iş süreçlerine uygun olarak dizayn edilecek. 10 adet iOS App yazıcısı işe alınacak. 10 da mentor. 1 tane şoför, 2 müstahdem bir de yönetici…

3 App yazılımcısı ve 5 mentör tırla beraber seferlere katılacak. 7 App yazılımcısı ve 5 mentor TİM'in Genel merkezi'nde ya da TİM'in bizlere tahsis edeceği bir yerde karargah ekibi olarak hizmet edecek.

Sahadan bilgi akışı mailing ile sağlanacak. FaceTime ile karargah-tır arasında "yol gösterme"ler, "akıl verme"ler yapılacak.
Düşünsenize devlet 1 yılda 1 milyon lira parayı bu işe hibe etse o yılın sonunda Türkiye'den de 110 ülkede kullanılan dev bir aplikasyon çıksa değmez mi?

İnanın bunu yapabiliriz.  

Sakarya Üniversitesi matematik bölümü 3. sınıf öğrencisi Sedef, pet shopların bakımına çok kritik bir açıdan bakmış ve pastayı görmüştür. Ama bu ufak bir kırıntıdır. Sedef tek başına bir yere varamaz. Ancak App Tırı'ndaki çözüm odaklı ekiple konuyu paylaşınca, bunun katma değere dönüşeceğine inanır.
Önce inanır, ardından nasıl yapılacağını mentorlerden öğrenir. App'çiler de Sedef'e app'ini yazıya dökerken nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatır. 
Milyonlarca insanın kedisi köpeği evcil hayvanı var. Artık insanlar büyük oranda ailelerinden uzakta yanız yaşıyor. Muhabbet kuşunu bırakabileceği tanıdığı olmayan insanların sayısı hiç de azımsanmayacak büyüklükte. Bu insanlara "Take care ur pet" diye bir app sunsak ve bunu süratle yapsak bu know-how'ı dünyaya ihraç eden biz Türkler oluruz.

Sözleşme

Bir genç App Tırı'na geldiği ya da sanal imkanlar aracılığıyla ulaştığı zaman ona anında bir form doldurulacak. 
Büyük puntolu az ama öz tasarlanan form şunu diyecek: 

Girişimci adayı …  …, App Tırı'na müracaat etmiştir. Kendisinin fikri, tarafımıza anlatıldığı-iletildiği onay bilgisi tarafına iletildiği andan itibaren gereken teknolojik alt yapı çalılmaları tarafımızdan yapılacaktır. 

Telif hakları ve fikrin yeniliği araştırılmasının ardından girişimci, birazdan dolduracağı "Akmaz kokmaz proje" dosyası ile sürecin tamamlanmasına ve bu kendisine teyit edilmesine müteakip oluşacak tüm ticari haklar üzerinde yüzde 50 oranında hak sahibidir.

Sorulara yanıtlar:

1 - Her fakülte odağımızda olacak. Kalitesi tartışılmayan üniversiteler ilk etapta odağımızda olacak. Eğer TİM tek tır ile başlamamızı isterse Boğaziçi, İTÜ,YTÜ, Bahçeşehir, Sabancı gibi üniversitelere gideceğiz. Teknokentlerin yakınına değil, kafeteryaların yakınına konumlanacağız.


Hukuk fakültesi öğrencisi sesli bir forum uygulaması geliştirebilir.Avukatların birbirine isim vermeden davalar hakkında görüş alıp verebileceği bir portal tasarlayabilir.
Tıp fakülteleri Face-Scan diye bir teknolojiyi(Bireyin yüzündeki sivilce ve tahrişleri o anda bir fotoğraf çekerek yaş, kilo cinsiyet ile aritmetize ederek) geliştirip, böbrek, karaciğer ön tanısı koyan bir uygulama geliştirebilir.

İktisadi idari Bilimler fakülteleri… neler yapmazki :)

Mühendislik fakülteleri değme gitsin…

2 - Öğrenciler istediği projeyle gelecek. Bizim "çadır" diye geliştirdiğimiz proje nasıl App Tırı'na evrildiyse, uzlaşmacı gençler de mentörlerimizin tavsiyeleriyle projelerini güncelleyecektir.

3 - Hedef kitle boşuğa teslim olmamış, hayata tutunmaya çalışan öğrenciler. 
Şunu da belirtmekte fayda var ki FaceTime ile karargah ile bağlantı kurulacak ama konu diyelim ki ilaç sanayisiyle ilgili. hemen TİM üyelerinden bir ilaç devinin yetkilendirdiği bir TİM mensubuna sorular soracağız. 
"Birkaç yıla Doğu Afrika'da kurulacak Türk yapı merkezine veterinerlik ilaçları yoğun olarak satılacak. Burada üretim için yem üreticilerine özel bir portal yapalım diyoruz. ne dersiniz?"

4 - Bize gelirse halinden anlarız, ona yokuş yapmaz yüzde 50 kader birliği yaparız. Kendi üniversitesi bin dereden su getirtir. Unutmamalı ki o tırlarda girişimciliğin sancılarını çekmiş insanlar mentörlük yapmalı. İOS tarafı öyle olmak zorunda değil onlar biraz daha mekanik insanlar ama bizim en büyük avantajımız bu işe gönül koymuş adamları seçecek olmamız.

5- TİM'in buradaki rolü, kot markamız Mavi ve Simit Sarayı'nın ötesinde herkesin kullandığı birkaç devin kuruluşuna yardımcı olmak. YOKSA inovasyoncafe ile ortadoğuya arapça sitelerle rün referandumu yapma fikri üzerinden de yürüyebilirdik. Ama biz ülkenin tamamını kestirmeden devler ligine taşıyacak bir şeylerin peşindeyiz.

6 - Masraf konusu zorlu bir konu. Bir yılda 1 milyon lira çıkar devletin cebinden. Bir iOS yazılımcısının ortalama maaşı 3.500 lira civarında. 
Çalışma saatleri free, bu iş gönüllülük esasıyla yapılan bir iş. Milyonlarca dolarlık bir fikrin gelişimine ön ayak olma imkanı veriliyor. Deli gibi çalışmak istemeyen gelmesin zaten.


7- ÖNEMLİ bir konu etkinlikler. 
Vine fenomenleri, gurmeler, para delisi olmayan popüler sanatçılar, gazeteciler, gönlü geniş -tanınmış- iş adamları gelip muhabbet edecek gençlerle. Anlatacaklar durumu, "hacılar nette de yaydıkları üzere adamlar size her türlü imkanı veriyor. Topu koşu yolunuza yuvarlamışlar.Bu tır doğru yolda, peşini bırakmayın" diye.


İlk etapta yapılacaklar,

Transferler
Bu işlerin tamamını koordine edebilecek bir ismi tanıyorum. TİM konuyla ilgilenirse o isim bu işin başında olmalı. İsmail Bolat ise projede her şeyin control altında olduğunu sağlayacak kişi.

iOS yazılımcıları alınacak, hepsi çalışıyor neredeyse, bu konuda YASAD- yazılım sanayicileri derneğiyle görüşülebilir. BUNLARIN NEREDEYSE TAMAMI TRANSFER EDİLECEK. Mentörlerin lideri ismail Bolat olacak.Evrak işiyle boğulmadan zihinlerdekini temize çekecek bu adam.

Açıkcası tiring yola çıkması tamamen paraya bağlı. TİM’in eli taşın altında. Ama inanıyorum ki Mehmet başkan gövdesini de taşın altına koymaktan çekinmeyecektir. TİM finansmanı sağlarsa yola çıkar gerekeni çatır çatır yaparız.
Kamu kesiminden onay geldikten sonra bize tanıtım atağı gerekecek.
Başarılı bir isimin bestesini bir ünlüye okutacağız. Tatlı bir şarkı olacak.
Aynı ünlü tercihen Türkiye’nin ilk girişimci anası olabilir. Misal Ajda Pekkan. Kadın inovasyonun kralını kendi bünyesi üzerinde yapıyor.Yaşlanmıyor. Hem ona da uğraş olur, Kabul eder diye düşünüyorum.Tanıtım için Ajdalı bir reklam iyi olabilir.

Musab Turan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

E-58 güncesi